MAATIAISKANAT

Ukkolan tilalta löytyy kukko ja 12 kanaa. Kanat ovat maatiaiskanoja, tarkemmin määriteltynä Kiuruveden kantaa. Kanat ovat puhdasrotuisia ja ne voidaan halutessaan liittää maatiaiskanojen säilytysohjelmaan.

"Suomalaisella maatiaiskanalla on oma säilytysohjelma, joka käynnistettiin MTT:llä vuonna 1998. Sen tavoitteena on maatiaiskanakantojen säilyttäminen rotupuhtaana ja ylläpitää monimuotoisuutta. MTT huolehtii vuosittain täydentyvästä tietokannasta, johon kootaan tietoja sekä kanankasvattajista että heidän kanojensa ulkomuotoon sekä munan- ja poikastuotantoon liittyvistä ominaisuuksista." Lähde: MTT

Kesän kanat asustelevat vanhassa pihasaunassa mutta muuttavat talven tullen navetan sisälle rakennettuun kanalaan. Kanalan varustukseen kuuluu mm. orsi, viisi rakennettua pesää sekä ruoka- ja juoma-automaatit. Kanojen puuhia on helppo ihailla navetan puolelta ikkunalasien takaa.

Kanoille syötämme oman pellon kauran ja ohran lisäksi erilaisia ruoantähteitä. Lisäksi ruokavaliota täydennetään munitusrehulla (Munitus-punaheltta) sekä kanakalkilla.